Zahid bangkitkan kemungkinan darur4t diperlukan di Melaka

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi memberikan gambar4n kemungkin4n pengisytiharan darur4t diperlukan bagi menghal4ng berlakunya pilihan raya negeri di Melaka.

Ia selepas Yang di-Pertua Negeri Mohd Ali Mohd Rustam membubark4n Dewan Undangan Negeri (DUN) atas nas1hat Ketua Menteri Melaka Sulaiman Md Ali.

Sulaiman telah mengemukak4n permintaan itu dalam usaha untuk menghentik4n usaha 0leh ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Udang, Idris Haron yang menjatuhk4n pemerintahannya di negeri itu.

Pembubar4n itu berlaku semalam (4 Oktober dan pilihan raya perlu diadakan dalam masa 60 hari.

Zahid berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu berb1ncang dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengadak4n pilihan raya.

“Jika p4ndemik ini menurut pandangan KKM dan MKN amat bahay4 untuk diadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari seperti ditetapkan dalam undang-undang pilihan raya, tentulah p4nduan sebagaimana berlaku di Sarawak mungkin b0leh diikuti.

“Keadaan kesihatan dan pandem1k ini harus diberikan keutama4n,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini.

Semalam Idris bersama tiga lagi Adun mengumumkan bahawa mereka h1lang kepercayaan kepada ketua menteri sekali gus menyebabk4n kerajaan Melaka hil4ng maj0riti.

Sementara itu Zahid berkata, keputus4n sama ada pilihan raya negeri perlu diadakan atau sebal1knya berg4ntung kepada SPR atas nas1hat dan pandangan MKN dan KKM.

“Kelazimanny4 pr0ses pembubar4n DUN telah diikuti dengan tatacara undang-undang tubuh sesebuah negeri terutamanya negeri Melaka. Maka persetujuan daripad4 Yang di-Pertua Negeri diper0lehi, saya adakan perbincangan dengan ketua menteri bersama dengan speaker DUN yang merupak4n pengerusi badan perhubungan Umno Melaka dan pengerusi BN negeri.

“N4mun saya mengharapk4n agar SPR setelah menerima pengutusan rasmi dari speaker DUN Melaka, akan adakan perbincangan dengan MKN dan juga KKM bagi menentuk4n perkara seben4r apakah PRN akan diadakan mengikut temp0h ditetapkan,” katanya.

Jelasny4 lagi, sehingga pilihan raya diumumkan oleh SPR jawatan ketua menteri akan berfungs1 dalam bentuk ‘caretaker’.

“Untuk itu saya serahk4n kepada ketua menteri untuk tentuk4n supaya kerajaan negeri dapat berjal4n seperti biasa dan terser4h kepada beliau daripada 10 orang exc0 kerajaan negeri berapak4h jumlah exco yang diberik4n kepercaya4n untuk membantu bagi lun4skan perjalanan dan pentadbir4n kerajaan Melaka.

“Pada hem4t saya t1ga orang exco negeri yang h1lang kepercaya4n kepada ketua menteri tentunya dapat fikirk4n bahawa mereka tidak lagi harus berada bersam4 dengan ketua menteri untuk melicink4n pentadbiran kerajaan,” kata Zahid.

Malaysiakini

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment