Sajat Masih Boleh Di Bawa Pulang Walau Ada Kad Pelarian Antarabangsa,..Ini Penjelasan Polis

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam pr0ses permoh0nan bagi membawa pulang usahawan k0smetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali Nur Sajat yang d1tahan di Thailand pada 8 September lalu.

Pengarah Jabatan S1asatan Jenay4h Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, Malaysia dan Thailand ter1kat dengan triti yang memb0lehkan pr0ses untuk membawa pulang orang yang dikehendaki atau penjenay4h buru4n dilaksanakan.

Menurutnya, permoh0nan ini akan dibuat dalam temp0h masa terdekat.

“PDRM menasihatkan orang ramai supaya tid4k membuat sebarang spekulas1 dan pr0vokasi yang b0leh mengganggu s1asatan polis.

“PDRM turut menyeru orang ramai supaya tidak berk0ngsi maklumat sal4h berkaitan 1su ini yang b0leh menyebabk4n suasana t1dak harm0ni dan menggug4t ketenteram4n awam,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Isnin lalu, Harian Metro melap0rkan mister1 ‘keh1langan’ Nur Sajat terjawab apabila dia dilap0rkan sudah d1tahan pihak imigresen Thailand pada 8 September lalu.

Pendedah4n eksklusif Harian Metro itu turut mendedahk4n bahawa Nur Sajat kini dikenali dengan nama Bella selain memiliki kad pelar1an Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) yang dikeluarkan pejabat badan itu di Bangkok, Thailand.

Pada 9 September lalu atas kesalah4n memasuki Thailand secara tidak sah, Nur Sajat didakw4 di mahkamah namun usahawan kosmetik itu dibebask4n pada 10 September lalu dengan jaminan 2,000 dolar Amerika Syarikat (RM8,343) yang dibuat se0rang warga tempatan.

Nur Sajat kini diarahk4n melap0rkan diri ke Ibu Pejabat Imigresen Thailand setiap 14 hari dan ketika dit4han, dia yang kini sudah menjadi pemegang kad pelar1an UNHCR mendakw4 mahu berp1ndah ke Australia selepas diburv pihak berkuasa Malaysia dan d1ugut bunvh kerana umum keluar daripada Islam.

sumber : hmetro

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment