Ulama PAS mahu Umno kala4h agar b0leh belajar ‘politik jujur’

PRN MELAKA | Selepas pemimpin Bersatu mengaj4k pengundi Melaka ‘meng4jar’ Umno-BN, petang ini ulama PAS pula menyuarak4n pandangan yang sama.

Sambil bersump4h untuk meneg4skan sayangnya kepada Muafakat Nasi0nal, angg0ta Dewan Ulama PAS Pusat Mokhtar Senik menzahirk4n harapannya untuk melihat Umno tew4s.

Katanya dalam PRN Melaka nanti parti yang memeterai piagam dengan PAS itu perlu kal4h untuk memah4mi apa yang diperjuangk4nnya iaitu makna persaudaraan dan pentingnya agama, negara dan ummah.

“Mudah-mudah4n kekalah4n Umno di Melaka akan banyak meng4jar p0litik jujur dan bersih kepada Umno.

“0leh itu semua pengundi PAS perlu menjadi guru p0litik kepada Umno,” katanya dalam hantaran di media s0sial petang tadi.

Terdahulu anggota Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu Dr Muhammad Faiz Na’aman meng4jak pengundi di Melaka menghvkum Umno “secara berjema4h” pada 20 Nov ini.

Dia turut mengaitk4n perkembangan itu dengan tersingkirny4 dua pemimpin utama Bersatu dari jawat4n penting masing-masing, iaitu Muhyiddin Yassin dan Ahmad Faizal Azumu.

Untuk rek0d Ahmad Faizal merupakan timbalan presiden Bersatu yang diketepik4n daripada jawatan menteri besar Perak pada awal Dis 2020 melalui gerak4n yang dibuat Umno negeri berkenaan.

Menyusul selepas itu ialah hilangny4 s0kongan maj0riti Muhyiddin sebagai perdana menteri pada 16 Ogos lalu. Muhyiddin merupakan presiden Bersatu dan pengerusi PN.

Umno sebelum ini mengaj4k PAS kekal dengan kerjasama Muafakat Nasional malah men4warkan parti itu bert4nding dengan menggunakan lamb4ng sendiri.

N4mun PAS memilih kekal bersama PN dan bertanding menggunakan lamb4ng gabungan tersebut.

Muhyiddin petang tadi mengumumk4n PAS akan dical0nkan di lapan kerusi. Daripada jumlah itu tujuh daripadanya dijangka akan meletakk4n cal0n PAS berdepan dengan Umno – dan pada masa sama – PH.

Pagi tadi Presiden PAS Abdul Hadi Awang sud4h menyatak4n pendirian parti itu agar ahli dan penyok0ngnya mengundi PN jika bert3mbung dengan cal0n Umno.

sumber malaysiakini

Advertisement

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment