Tuan Guru Pakteh Mad Mningg4I Dunia, Hil4ng Lagi Tokoh Ulama Kita

Alor Setar: Tok0h ulama Kedah, Datuk Ahmad Mohd. Nor atau lebih dikenali sebagai T0k Guru Pak Teh, 96, men1nggal dunia di H0spital Kuala Nerang hari ini 4kibat j4ngkitan paru paru.

Menurut anaknya, Wan Najidah Ahmad, 46, Allahyarh4m menghembusk4n nafas di sisi dua doktor yang merawatny4 pada pukul 12.57 pagi.

Doktor beritahu ada j4ngkitan pada paru-paru arw4h, Ayah dimasukk4n ke h0spital pada malam Jumaat lepas dan kesihatannya mer0sot walaupun kum4n di paru-paru sed1kit sahaja. Tuhan lebih sayangkan arwh, kami reda.

4rwah akan dikebumik4n di Tanah Perkburan Islam Kampung Padang Gelanggang Kuala Nerang hari ini dan peng3bumian akan diurusk4n 0leh pihak h0spital, katanya di sini hari ini.

Kata Wan Najidah, anggota keluarganya reda kerana tid4k berpeluang mengurusk4n p3ngebum1an tersebut memandangk4n pr0sedur 0perasi standard (SOP) berkaitan.

Saya harap semua doak4n permudahkan urusan ayah saya, Kami sekeluarga reda kerana sej4k dibawa ke h0spital Jumaat kami langsung t1dak b0leh z1arah arwh, Kebumi pun h0spital yang akan uruskan, katanya.

Bercerita l4njut katanya, Allahyrham semp4t meminta k4kitangan h0spital mengurusnya untuk s0lat Isyak sebelum tidur semalam.

Arwh suka solat walaupun tak sih4t ayah akan solat dengan sempurna iaitu berdiri, Cuma bila keadaan kesihatannya makin tid4k baik ayah akan solat duduk.

Semalam ayah semp4t solat sehingga hujung ny4wanya, katanya, Ahmad meninggalk4n se0rang isteri, Datin Wan Salehah Wan Ibrahim, 83 dan 10 anak.

Dilahirkan pada 16 November 1925 di Kampung Tanjung Mukim Padang Terap, Allahyarh4m merupak4n Pengasas Maktab Mahmud Padang Terap dan Pondok Ahmadiah di sini.

Allahyrh4m mendap4t pendidikan di Sekolah Melayu Padang Terap; Madrasah Sa’adatun Daroian, Merbok; Pondok Pulau Rotan, Nako Nambua; Madrasah Al-Islamiah, Gajah Mati dan Madrasah Soulatiyyah, Mekah.

Kehilang4n Allahyrham disifatk4n kehilang4n bes4r dalam institusi keagamaan negara apabila Ahmad men4bur bakti sehingga hujung ny4wanya di madrasah berkenaan.Al fatihah.

Jnazah Allahyrham Tuan Guru Haji Ahmad (Pak Teh Mad) selam4t dismadikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Padang Gelangang, Kuala Nerang, Kedah, berdekat4n dengan mak4m ayahandanya, Tuan Guru Haji Mohammad Noor dan ulama lain, Tuan Guru Haji Yaakob.

Moga Allah Taala menerima segala amal ibad4t Allahyrham dan menempatka4n Allahyrham di kalangan mereka yang mendapat Syurga Tertinggi. Amin, Al fatihah.

sumber: updateinside

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment