Sayunya..Hilang ibu bapa selang sehari

SUNGAI PETANI – Hasrat tiga beradik untuk melanc0ng bersama ibu dan bapa mereka tid4k kesampaian apabila kedua-dua insan tersayang itu meningg4l dun1a selang sehari akib4t k0m­plikasi selepas sembuh daripada jangkit4n C0vid-19 pada Jumaat dan Sabtu lalu.

Terdahulu, mereka seke­luarg4 merancang berkumpul bersama di Hotel Grand ­Lexis, Pulau Pinang dan Swiss Garden Res0rt di Kuantan, Pahang.

Zafiq Zainol, 38, berkata, bapanya, Zainol Zakaria, 64, dan ibunya, Pauziah Hassim, 63, ­menerima rawat4n lebih dua minggu di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), di sini setelah disahk4n p0sitif jangkit4n C0vid-19 pada 20 September lalu.

“Pihak perubatan HSAH memaklumkan me­ngenai kemat1an bapa pada pukul 6.35 pagi, Jumaat lalu sebelum disusuli de­ngan berit4 kemat1an ibu kami pada pukul 12.02 tengah hari kees0kan harinya,” katanya ketika ditemui di rumah ibu bapa mereka di Taman Delima, di sini semalam.

Anak kedua darip4da tiga beradik itu berkata, dia dan dua adik-beradiknya sudah lama bersedi4 dengan kemungkin4n akan kehilang4n ibu dan bapa kerana mereka mempuny4i penyak1t kr0nik iaitu j4ntung serta buah pinggang.

“Namun begitu, kami tidak menyangk4 akan kehilang4n kedua-dua mereka sekali dalam temp0h masa selang sehari sahaja,” ujarnya yang masih sed1h dan terk3jut dengan pemergi4n insan tersayang itu.

Menurutnya, ibu dan bapa­nya itu menet4p di Bayan Lepas, Pulau Pinang kira-kira lebih 20 tahun lalu kerana mereka me­ngusahak4n perniagaan rest0ran masakan kampung serta mempunyai sebuah rumah di Taman Delima, di sini.

“Arw4h ibu dan bapa saya tidak pernah berjauh4n lama-lama dan sentiasa bersikap r0mantik se­perti orang-orang muda bercinta.

“Rezeki mereka dapat seh1dup sem4ti bersama dan kami sebagai anak hany4 mampu berd0a semoga ibu dan bapa kami tergol0ng dalam kalangan orang yang beriman,” ujarnya.

Bercerita lanjut, Zafiq berkata, sebelum ini mereka sekeluarga ada berbincang untuk pergi bercuti bersama selepas rentas ne­geri dibenark4n.

Katanya, ibunya memang suka melanc0ng, namun sudah lama tidak dapat berbuat demikian disebabkan fakt0r kesihat4nnya yang tidak menentu selain ke­adaan negara yang diland4 p4ndemik sejak tahun lalu.

“Kini rentas negeri sudah dibenarkan, namun hasrat kami untuk bawa ibu dan bapa me­lanc0ng tidak dapat dilaksan4kan kerana mereka sudah tiad4,” ujarnya. –

sumber K! ONLINE

Advertisement

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment