Najib moh0n t4ngguh ke Singapura selepas PRN Melaka

Najib Razak memoh0n kepada mahkamah untuk meminda tarikh bagi pelepas4n dan penyerah4n pasp0rtnya daripada 20 Oktober hingga 22 November kepada 25 Oktober kepada 6 Disember ini.

Menurut bek4s perdana menteri itu, ini kerana dia telah ditugask4n untuk membantu jenter4 parti Umno pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, 20 November depan.

Najib berkata demiki4n dalam n0tis usul dan afidavit sok0ngan yang difailk4n semalam untuk menyok0ng permoh0nan pelepas4n pasp0rtnya sementara, yang diajukan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Isnin lalu, Mahkamah Rayuan membenark4n permoh0nan Najib mendapatk4n pasp0rt antarabangsanya buat sementara bermula 20 Oktober hingga 22 November ini.

Ia bagi memb0lehkan bekas Perdana Menteri itu melaw4t anak perempuannya Nooryana Najwa yang kini berada di Singapura dan bakal melahirk4n anak kedua pada November ini.

Namun, menerusi pindaan permoh0nan yang diajukan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Najib memoh0n temp0h pelepasan pasportnya merangkumi daripada 21 November sehingga 5 Disember. PRN Melaka ditetapkan pada 20 November.

Melalui afidavit bertarikh semalam, Najib berkata, susul4n kebenaran Mahkamah Rayuan untuk melepask4n pasp0rtnya sementara pada Isnin lalu, dia kemudian dimaklumk4n bahawa tarikh penamaan cal0n dan pilihan raya Melaka masing-masing adalah pada 8 dan 20 November.

“Memandangk4n Presiden Parti Umno Zahid Hamidi pada masa tersebut akan berangk4t ke Jerman untuk mendapatkan rawat4n bagi tulang belakangnya, saya telah diamanahk4n dengan tanggungjawab untuk memastikan bahawa parti Umno sewaktu pilihan raya kecil Melaka bertind4k secara ter4tur dan dengan sewajarnya sementar4 ketiada4n Zahid Hamidi.

“0leh yang demikian, saya terpaks4 menangguhk4n perjalanan saya ke Singapura sehingga selepas tam4t pilihan raya kecil Melaka pada 20 November,” katanya.

Menurut Najib, perancangannya telah berub4h dan dirinya akan bert0lak ke Singapura pada 21 November dan pulang ke Malaysia pada 5 Disember atau lebih awal dari tarikh tersebut.

“Saya akan memulangk4n pasp0rt antarabangsa saya kepada Mahkamah yang mulia ini pada selewat-lewatnya 6 Disember (atau lebih awal dari tarikh tersebut).

“Dalam masa yang mana saya harus menjalank4n tanggungjaw4b saya di Malaysia, saya telah meletakk4n kepercayaan kepada isteri saya, Rosmah Mansor yang akan bert0lak ke Singapura terlebih dahulu untuk mengaw4si keadaan Nooryana sementara saya masih di Malaysia.

“Saya akan susuli jej4k langkah isteri saya sejurus saya menyelesaik4n tanggungjaw4b saya di sini terlebih dahulu,” kata Najib.

Pada pr0siding hari ini, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menangguhk4n kepada 26 Oktober ini untuk mendengar permoh0nan itu.

Sumber mk

Advertisement

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment