‘Mamat Khalid pengs4n, meningg4l duni4 dalam ambul4ns’

KUALA LUMPUR: Pengarah ters0hor, Mamat Khalid, 58, menghembusk4n nafas terakh1r akib4t serang4n j4ntung dalam perjalanan ke Hospital Slim River, Perak, jam 12.30 tengah malam ini.

Mengesahk4n berita pemergi4nnya, isterinya, Hasmah Hassan memaklumk4n, arw4h dipercay4i mendapat serang4n j4ntung dan tidak sedark4n diri ketika berada di Sarang Art Hub.

“Hari ini, Sarang Art Hub ada persembah4n dari kumpulan Pasukan Gerak Am (PGA) Batalion 3 Orang Asli. Arw4h suka melay4n tetamu, jadi ikut serta membu4t persembah4n dengan bermain keyb0ard.

“Secara tiba-tiba, arw4h tidak sedark4n diri dan tergig1t lidah hingga berdar4h ketika sedang buat persembah4n.

“Saya percaya arw4h kepenat4n dan tid4k cukup tidur disebabk4n baru balik membuat tinjau4n l0kasi penggambar4n di Lumut.

“Bagaiman4pun, arw4h dis4hkan meningg4l duni4 dalam ambulans ketika perjalan4n ke Hospital Slim River,” katanya ketika dihubungi BH Online.

Hasmah berkata, arw4h tid4k menunjukk4n sebar4ng perubah4n dan berada dalam keadaan sihat.

“Saya t4k sangka arw4h akan pergi kerana keadaannya baik-baik sahaja. Semuanya seperti biasa.

“Arw4h pergi dengan mud4h. Abang Mamat sudah tiada,” luahnya dalam nada seb4k.

Hasmah berkata, jenaz4h arw4h akan disemadik4n di Ipoh, pagi ini.

“Selepas semua urusan selesai, jenaz4h akan di bawa ke Ipoh untuk dikebumik4n. Abangnya, Datuk Lat moh0n supaya pengebumi4n arw4h dipercepatk4n,” katanya.

Allahyarh4m Mamat meninggalk4n se0rang b4lu dan lima 0rang cahaya mata.

Beliau memulakan kerjaya awal di pejabat kerajaan, sebelum menceburi bid4ng perfileman dengan mengarahk4n filem k0medi pertama berjudul Lang Buana.

Antara filem sentuh4nnya termasuklah Rock, Rock Oo!, Rock Bro!, Man Laksa, Kala Malam Bulan Mengambang, Apokalips X dan H4ntu Kak Limah Balik Rumah yang turut meraih kutipan pec4h panggung.

Sepanjang hay4t, arw4h pernah memenangi tr0fi Pengarah Terbaik, Festival Filem Malaysia sebanyak tiga kali men3rusi filem Kala Malam Bulan Mengambang, Estet dan H4ntu Kak Limah Balik Rumah.

Selain aktif dalam bidang perfileman, arw4h juga pengasas dan pemilik kafe, Sarang Art Hub yang ber0perasi di Tanjung Malim.

sumber https://www.bharian.com.my/

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment