Lepas Habis Bayar Loan Rumah, Ini Yang Perlu Dilakukan Supaya Rumah Jadi Hak Milik Mutlak Kita

Siapa Saja yang tak teruja bila pinjaman bank untuk rumah yang memakan masa berbelas malah berpuluh tahun akhirnya selesai.

Tapi dalam keterujaan itu ramai juga yang terlupa atau ambil mudah untuk membuat perkara penting agar rumah yang dibeli menjadi hak milik mutlak kita sepenuhnya. Perkara ini dikongsi oleh Perundingan Kewangan Nadia Izzati.

Ramai yang terlepas pandang buat urusan pelepasan gadaian

Loan rumah sudah habis bayar dengan bank. Tapi ramai yang terlepas pandang untuk buat urusan pelepasan g4daian. sekarang saya nak bagi tahu. Walaupun anda dah habis bayar loan rumah dengan bank, tapi rumah tu tak secara automatik jadi hak milik mutlak anda sepenuhnya selagi anda blm daftarkan PELEPASAN GADAIAN di Pejabat Tanah.

Pelepasan gadaian bank

Urusan Pelepasan Gadaian yang dilakukan oleh peguam dilantik.

Ini ramai 0rang tak tahu sebenarnya. Mereka ingat bila dah habis bayar loan rumah dengan bank terus dapat geran rumah daripada bank. Lepas tu boleh simpan geran rumah.

Tidak begitu sebenarnya. Anda perlu buat urusan pelepasan gadaian terlebih dahulu. Kena batalkan dulu nama bank sebagai pemegang gadaian dalam geran. Kemudian barulah rumah jadi hakmilik mutlak anda sepenuhnya. Bukan rumah saja, ker3ta pun sama.

INFO: Bagi memudahkan boleh lantik peguam untuk menguruskan semua urusan ini.

Semoga bermanfaat

Sumber Nadia Izzati

vanillakismis

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment