Kerajaan kaji kemungkinan benarkan ganj4 perubatan: Hamzah

Putrajaya ketika ini sedang mengkaji untuk memb0lehkan penggunaan ganj4 untuk perubat4n dan juga undang-undang yang mungk1n berkaitan, kata Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin.

Hamzah berkata demikian sebagai resp0ns kepada Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Bebas-Muar) yang bertany4 apakah kerajaan akan membuka 1ndustri ganj4 perubatan di Malaysia.

“Memang benar, kita sed4ng mengkaji (1su ini) melalui jawatankuasa yang saya sebutk4n sebelum ini dan beberapa kementer1an sedang meneliti … apakah penggunaan ganj4 untuk tuju4n perubat4n dapat dibenark4n, dan (kita juga) mengkaji bagaimana undang-undang itu dapat digunak4n nanti,” katanya.

Dia memberik4n ucap4n penggulung4n untuk perbahasan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) di Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum ini, dia mengatak4n sudah ada sebuah jawatankuasa khusus di dalam kabinet yang menangan1 semua hal yang berkaitan dengan pengendal1an dan penguatkuasa4n dad4h, termasuk 1su ganj4.

Syed Saddiq sebelum itu memint4 kerajaan mengemukak4n kertas kerja berdasark4n sains dan data mengena1 kebaik4n dan keburuk4n penggunaan ganj4 dan perubatan ganj4.

Katanya, industri ganj4 atau perubat4n ganj4 akan menjadi industri bernilai RM400 bilion dalam empat tahun dan Malaysia harus terlib4t lebih awal.

Syed Saddiq juga menekank4n 1su ini semasa ucapan penggulungan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali, dengan bertanya apakah kementerian itu akan mempertimbangk4n untuk membenarkan penggunaan ganj4 perubat4n untuk eksp0rt.

Azmin mengatakan bahawa walaupun perkara itu telah dib1ncangkan sejak pentadbiran Pakatan Harapan, perkara itu perlu dikaji semula oleh kerajaan semasa.

Dia menambah bahawa sebarang perubahan dasar tersebut akan melibatkan beberapa pindaan Akta Dad4h Berbahay4 1952 dari Kementerian Kesihatan.

Pada masa ini, ganj4 disenaraikan sebagai ub4t terkaw4l di bawah Akta Dad4h Berbahay4.

sumber malaysiakini

Advertisement

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment