Kalau Nak Berniaga Pasar Malam, Kena V4ksin Dulu

Bukit Mertajam: Hanya peniaga pasar malam yang telah mendapatkan sekur4ng-kur4ngnya 1 d0s v4ksin C0vid-19 sahaja dibenarkan untuk berniaga semula bermula 15 September ini.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP), Datuk R0zali Mohamud berkata, pihaknya telah menetapk4n syarat itu untuk memberi keyakinan kepada orang ramai yang mengunjungi pasar malam di samping mewujudkan persekitaran lebih sih4t dan juga selamat.

katanya lagi, peniaga atau penjaja di Seberang Perai yang b3lum lagi mendapatkan tarikh janji temu diges4 untuk seger4 mendaftar melalui aplikasi MySejahtera.

“Pada masa sama, mereka juga perlu menjawab s0al selidik MBSP berkaitan status v4ksinasi di pautan disediakan.

“MBSP juga akan membantu peniaga berkait4n untuk mendapatkan janji temu suntik4n v4ksin jika perlu.

“Panggilan untuk sesi janji temu v4ksin akan dibuat melalui aplikasi MySejahtera atau dihubungi melalui telef0n oleh pihak urus setia berkaitan dan mereka diminta sentiasa menyem4k rek0d MySejahtera masing-masing,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, usah4 dilaksanakan itu selaras dengan hasrat kerajaan negeri dan MBSP untuk mencapai imuniti kel0mpok menjelang Okt0ber ini.

Terdahulu, MBSP melalui kenyataan media, baru-baru ini memaklumkan kebenaran 0perasi pasar malam selaras dengan keputusan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Kebenaran diberikan dengan pematuh4n pr0sedur 0perasi standard (SOP) apabila h4nya pengunjung lengkap 2 d0s v4ksinasi serta dalam kateg0ri risik0 rend4h sahaja dibenarkan mengunjungi pasar malam.

Dalam pada itu, Rozali berkata, MBSP dengan kerjasama kerajaan negeri melalui Urus Setia Bahagian Kerajaan Tempatan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Pulau Pinang akan menganjurkan Pr0gram M0bilisasi V4ksin K0muniti (Movak) selama 4 hari bermula Isnin hingga Khamis depan.

“Pr0gram itu akan memberi manfaat terhadap 6,000 peniaga dan penjaja yang berdaftar dengan MBSP.

“L0kasi Movak bagi kawasan Seberang Perai Tengah (SPT) adalah di Dewan Dato’ Haji Ahmad Badawi bagi daerah Seberang Perai Utara, Kompleks Sukan Jalan Betek bagi daerah Seberang Perai Tengah dan Stadium Batu Kawan bagi daerah Seberang Perai Selatan,” katanya.

sumber h.metro

Advertisement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment