Jangan hantar pulang Sajat ke Malaysia kata NGO hak asasi

Sajjat sebaliknya perlu dhantar ke negara yang menawark4n perl1ndungan hak dan t1dak dihukvm kerana menjadi LGBT, kata Human Rights Watch.

Usahawan k0smetik dalam buru44n Nur Sajat t1dak patut d1hantar pulang ke Malaysia, kata NGO hak asasi manusia antarabangsa Human Rights Watch.

Pengarahnya bagi wilayah Asia Phil Robertson berkata dalam keada4n apa pun, Sajat sebagai pelar1an yang d1iktiraf t1dak harus dihantar pulang ke negara asal.

“D1a sebal1knya perlu dihantar ke negara yang menawark4nnya perl1ndungan hak, t1dak d1hukvm kerana menjadi LGBT – itu yang akan berlaku j1ka dia d1hantar ke Malaysia,” katanya di media s0sial pada Isnin.

Media semalam melap0rkan Sajat ditangk4p di sebuah kond0minium mewah di Bangkok, Thailand kerana tidak memilik1 pasp0rt yang sah.

Memetik sumber, media melap0rkan Sajat mempunyai kad pelar1an yang dikeluarkan oleh Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Selep4s dihadapk4n ke mahkam4h, dia dibeb4skan dengan AS$2,000 (RM8,343) serta dim1nta melap0r diri kepada pihak imigresen setiap 14 hari.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Abd Jalil Hassan berkata pihak p0lis dalam pr0ses memoh0n ekstradis1 bagi membawa pulang Sajat.

Sajat d1buru p0lis Malaysia selepas menjadi susp3k k3s menghal4ng tugas penjawat awam.

Mahkamah syariah di Selangor juga mengeluark4n war4n tangk4p terhadapnya selepas gag4l hadir untuk pr0siding k3s lelaki berpaka1an wanita.

Media melap0rkan dia melar1kan diri daripada Malaysia dengan memaka1 purdah dan menggunakan bantuan individu yang mah1r dalam sel0k-bel0k sempadan serta mempunyai kerakyatan bertindih (Malaysia dan Thailand).

Sumber Malaysia kini

Advertisement

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Comment